miercuri, 11 aprilie 2012

Cartea bate filmul!

În urmă cu ceva mai mult de un an, după ce am „devorat” filă cu filă cărţile ce formează trilogia „Jocurile foamei”, am scris despre aceasta în Invitaţie la lectură. Spuneam atunci:
“…Aş fi extrem de interesat de o transpunere pentru marele ecran. Cu un regizor care să aibă o bună viziune, cu un buget pe măsură, cu o distribuţie de excepţie, ar putea avea ca şi rezultat un succes de casă foarte mare.”


Iată că dorinţa mea mi-a fost îndeplinită, iar odată cu vizionarea trailer-ului filmului „The Hunger Game”, am aşteptat cu nerăbdare clipa în care voi reuşi să vizionez şi filmul. Prima parte doar..., următoarele două urmînd să apară în anii următori. Am tot văzut trailer-ul, în încercarea de a depista un eventual derapaj de la linia cărţii. Nedescoperind nimic în acest sens..., cu atât mai mult mi-am dorit să văd filmul. Oare va reuşi de această dată „să bată cartea”? Sau... va fi la fel ca-ntotdeauna, aşa cum o spune şi sintagma: „Cartea bate filmul!”


…Am fost de-am văzut şi filmul! Hmmm… Bun! Bun filmul…, păstrează linia cărţii…, bună alegerea actorilor…, bună interpretarea acestora…, dar…
Îi lipseşte ceva totuşi! Păi… în primul rând, primul lucru care “mi-a lipsit”, a fost acea introducere din primul volum, acea parte în care eşti introdus în atmosfera şi sărăcia Districtului 12, a istoriei “Jocurilor foamei”, a modului în care trebuiau să se descurce cu puţinul avut la îndemână, a aventurilor personajului principal în pădurile împrejmuitoare… Apoi, filmul mi-a dat impresia unei încercări de a înghesui toată acţiunea într-un “timp limită”, de genul: la montaj au intrat trei ore şi jumătate de filmare, dar de ieşit… au ieşit numai două ore. În rest… numai de bine! Filmul merită a fi vizionat!

Din toată această nebunie creată de fenomenul “Jocurile foamei”, fenomen în care au fost “prinşi” în egală măsură, atât copii… cât şi adulţii, am mai observat ceva! Cei ce au auzit câte ceva despre film (necitind anterior cartea), imediat după ce l-au vizionat… şi-au dorit să citească cartea! Cei ce au citit cartea… imediat cum a apărut pe piaţă filmul, au dat buzna-n cinematografe pentru a vedea transpunerea cărţii pe peliculă!

Niciun comentariu: