luni, 21 mai 2012

Invitaţie la lectură (3)O aveam de ceva timp în bibliotecă. O tot plimbasem de pe un raft pe altul, asta şi pentru că mereu se găsise o altă carte ce-mi dădea ghies mai abitir la citit. Se tot întâmpla să mă lovesc de ea, o luam în mână şi o „cântăream”. Îi tot analizam copertele cartonate în încercarea de a descoperi câte ceva despre subiectul ei. Mă tot gândeam că în interiorul acestor coperţi ar trebui să se ascundă ceva interesant, un roman care sa ma ţină „cu sufletul la gură” de la prima... şi până la ultima ei pagină. Citisem eu de-acum un an câte ceva despre ea prin câteva recenzii, dar de atunci... multă vreme trecuse.
Acum trei zile însă, odată cu terminarea unei alte cărţi, i-a „venit vremea”. Am luat-o şi m-am apucat de ea. Şi... nu m-am oprit până n-am terminat-o! Cartea se adresează deopotrivă tinerilor cât şi adulţilor, aş spune cu precădere de sex masculin. Asta poate şi datorită subiectului cărţii care tratează o temă cu mare priză la acest public: existenţa unei civilizaţii extraterestre, teme precum vizitele acestora pe planeta noastră, războiul lumilor sau împerecherea rarisimă dintre extratereştrii şi oameni, împerecheri din care s-au născut mari personalităţi în decursul timpului. O carte apărută la Nemira, o carte cu un subiect alert si captivant din zona Fantasy, o lectură adecvată zilelor de vară ce tocmai au început. Mie... mi-a placut! Aşa că o recomand cu căldură. 
În ciclul “Lectura lu’ Popa’s” mai puteţi citi:
Cartea bate filmul!
Invitaţie la lectură     
Invitaţie la lectură (2)     

UPDATE iulie 2012

Ştiam ca a apărut şi o ecranizare cu acelaşi titlu ca şi al cărţii despre care am scris în rândurile de mai sus. Ştiam..., doar că nu-l văzusem (încă!) pentru a mă putea pronunţa asupra marii întrebări:
- De această dată... Cartea bate filmul?
Într-un final... am reuşit să vizionez şi transpunerea pe peliculă a acestui volum.
- Cum a fost? Păi... un film destul de reuşit! Alert, destul de bine realizat, actori nu foarte cunoscuţi... dar care şi-au intrat bine-n rol. Păcat însă ca... anumite pasaje din carte nu au fost transpuse şi pe peliculă. Pentru cine a citit cartea, dar nu a văzut şi filmul, aş putea enumera foarte repede 2 părţi, care cel puţin pentru mine ar fi contat foarte mult! În primul rând... lipseşte partea în care personajul principal începe să-şi aducă aminte de copilăria lui petrecută pe planeta natală, de fuga lui de acolo..., de viziunile asupra momentului plecării. Apoi..., în carte odată cu descoperirea primului semn al puterilor speciale, primeşte cutia adusă odată cu el de pe planeta natală, cutie ce conţine "cheia" acestor puteri, pentru ca mai apoi să-şi înceapă antrenamentele ce-l vor ajuta ulterior la stăpânirea acestora. Acestea lipsind... fac ca filmul să pară... oarecum fără "liant". Simpla povestire a acestor fapte... nu este acelaşi lucru cu impactul şi "efectul vizual"!
Prin urmare..., pentru încă odată... CARTEA BATE FILMUL!

PS - "Cartea" are un "parfum" aparte, între paginile ei putem găsi viziunea autorului. Regizorul... nefiind şi autor al cărţii... are propria lui viziune asupra ecranizării, viziune care nu întotdeauna coincide cu cea a autorului. Prin urmare..., pentru mine este de preferat să pot citi şi cartea... să văd şi filmul!

Niciun comentariu: