miercuri, 26 septembrie 2012

Jotun... să fie!  De fel..., mă cam pricep să fac destule lucruri. De-a lungul timpului, am lucrat ca şi lăcătuş confecţii metalice într-o intreprindere bucureşteană, mai apoi am avut şansa să descopăr tainele tâmplăriei în producţia de mobilier, ale vopsitoriei lemn sau metal. Într-o vreme, m-am ocupat (în particular!) de amenajări interioare de magazine. Am amenajat pe atunci două magazine aflate pe Bld. Unirii, unul de pantofi al unei firme spaniole, si unul al firmei turceşti de blugi "Big Star". Pentru ca tot m-am ocupat de diverse amenajări interioare..., de-aici şi până la zugrăveală... n-a mai fost decât un pas! M-am băgat nu numai la datul cu trafaletele sau cu pensula. Am "tras" şi glet pe pereţi, am făcut şi reparaţii, am şi şlefuit "la greu", cu alte cuvinte mi-am pregătit aşa cum este normal pereţii înainte de a zugrăvi. Dacă am fost "liber", dacă am "putut", mi-am zugrăvit apartamentul în care locuiesc, pe al surorii mele sau pe unde-am mai apucat.
De-a lungul timpului, am folosit şi lavabilă..., şi lavabilă... Una a fost mai bună..., alta mai puţin bună..., una avea acoperire mai mare, iar astfel consumul de vopsea era mai mic..., la alta trebuia folosită o cantitate mult mai mare, dată fiind capacitatea mult mai mică de acoperire! Până la urmă, noi românii... ne adaptăm!
A mea sora, se tot chinuie să termine o casă la ţară de ceva timp, iar acum... aceasta este "pe ultima sută de metri". Cum de timp liber nu mă pot plânge, dat fiind că sunt într-o perioadă mai lungă de inactivitate, a apelat la mine pentru a-i zugrăvi bucătăria. M-am trezit cu ea venind la mine acasă cu "sacoşele" pline de cumpărături necesare zugrăvelii.


Mare mi-a fost mirarea când am văzut în sacoşa mai multe cutii ce semănau mai mult cu cele de vopsea în ulei decât cu unele în care ar fi fost ambalată o vopsea lavabilă. Achiziţionase vopsea Jotun Fenomastic Silk Emulsion. N-am rezistat tentaţiei de a deschide repede o cutie pentru a vedea cum arată, cum miroase, cum... Normal! Nu mai văzusem vopseaua, iar de lucrat cu aceasta... nici nu mai vorbesc! Odată cu deschiderea acesteia, ma "izbit" un miros ce aducea mai repede cu o vopsea pe bază de ulei decât cu una pe bază de apă! Hmmmm...
Am intrat repejor pe net să mă informez cu ajutorul Sfântului Google! După ce m-am uitat eu un pic pe pagina lor oficială, dintr-o pură întâmplare, am ajuns şi pe pagina turcească a acestora, pagină care mie mi-a plăcut ceva mai mult, dat fiind că aici am putut găsi mai multe clipuri în care sunt prezentate mai multe feluri în care poţi folosi acest tip de vopsea, precum şi multiplele "efecte".pe care le poţi realiza pe pereţi! Atunci mi-am adus aminte că la un moment dat, cu ceva timp în urmă, am văzut pe cineva realizând o asemenea zugrăveală.    
 Mai acum două săptămâni, am reuşit să termin de zugrăvit bucătăria cu pricina. Fiind casă nou construită, gletul era tras de ceva timp. Dat fiind că între timp mai apăruseră câteva crăpături, am şlefuit încă odată pereţii şi tavanul. Odată cu şlefuirea, am mai observat şi multiple alte găurele existente. Drept pentru care..., a trebuit să şlefuiesc, apoi să fac reparaţiile necesare, mai apoi să dau un strat de amorsă pentru a nu avea nici un fel de probleme, pentru ca într-un final să folosesc vopseaua Jotun. Eram chiar curios cum se va comporta aceasta pe perete. Dat fiind că aşa cum am spus ceva mai sus, vopseaua are o ambalare care face imposibilă introducerea trafaletului în cutie, am fost nevoit să răstorn conţinutul a două cutii într-un lighenaş, conţinut pe care mai apoi l-am amestecat cu cca 300ml de apă. Am fost plăcut surprins impresionat atunci când am observat puterea de acoperire a acestei vopsele. Pentru o suprafaţă de cca 50mp, am folosit undeva în jurul a unei cutii şi jumătate, poate ceva mai puţin. Din "două mâini" suprafaţa arăta perfect! Asta m-a făcut să înţeleg de ce producătorii au ales să folosească pentru ambalare cutii metalice de 1l!!!

Bună! Bună vopsea! Parcă mi-a părut rău că nu am putut "să-mi fac de cap" cu această vopsea! Tare mi-ar fi plăcut să pot să fac ceva mai mult decât să dau cu trafaletele. Am văzut cateva efecte pe site-ul turcesc care mi-ar fi plăcut să le realizez. Dar... Cine poate şti? Poate vreodată....

Într-un final, nu-mi rămâne decât să O RECOMAND cu plăcere! Nu veţi regreta alegerea acesteia!

PS - Această postare NU ESTE o scriere plătită (incă! dar... niciodată nu se ştie!) de către distribuitorul acestei vopsele. Această postare reprezintă doar recomandarea mea la folosirea unui produs pe care eu l-am folosit şi am fost mulţumit!    

2 comentarii:

Robert-Georgian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Robert-Georgian spunea...

Ambalajul de 1 Lt. nu este singurul disponibil. Exista si ambalaj de 2,25 Lt. respectiv 13,5 Lt.
Pentru o si mai buna putere de acoperire va recomand ca pe viitor sa folositi intreg sistemul: Fenomastic Primer (amorsa) + Stucco (glet de finisaj)+ Fenomastic Pure Colours (vopsea)
Multumim pentru feedback si spor la treaba!