vineri, 21 decembrie 2012

Help me! I need somebody!


Ieri, mă-ndreptam către magazinul de piese auto unui prieten de-al meu, magazin aflat în imediata apropiere a benzinăriei Luk Oil de pe bulevardul Theodor Pallady. Doar ce intrasem pe strada ce duce către magazinul lui, când... ce mi-a dat să văd! Un bărbat ce era căzut în zăpadă, o persoană ce poate dormea..., sau poate i se făcuse rău? Nu arăta foarte rău. Dacă era să mă iau după îmbrăcămintea purtată... nu prea putea să fie un homeless. Chiar de era îmbrăcat sărăcăcios, totuşi nu era plin de mizeria celor ce trăiesc pe stradă. Era încălţat cu nişte ghete ce păreau a fi aproape noi, pantaloni de trening gri din cei groşi, o canadiana neagră lungă cu glugă, iar capul îl avea acoperit de un fes gros. Totuşi..., deşi era deja prânzul, afară nu erau mai mult de minus cinci grade. Nu ştiam de cât timp "dormea" în zăpadă, dar în mod cert dacă ar mai fi rămas pentru câteva ore... bine nu-i era. Mai ales că în starea lui de letargie avea un horcăit care putea să-nsemne foarte multe...

Asta... mi-a adus aminte de un lucru. Cu ceva timp în urmă, să fii trecut de-atunci mai bine de doi ani, am aflat de existenţa unui program de voluntariat SMURD de pe blogul lui Dragoş Bucurenci. Dat fiind că am văzut ceea ce a însemnat SMURD-ul de la înfiinţare, datorită faptului că am anumite aptitudini, după ce am bătut ţara-n lung şi-n lat vreme de mai bine de 10 ani, m-am gândit că un astfel de curs (urmat fiind de Programul de voluntariat) nu poate fi decât benefic. Atât pentru mine..., cât şi pentru persoanele din jurul meu. Niciodată nu poţi şti când te poţi afla într-o situaţie limită. Poate un om cade exact lângă tine secerat fiind el de un atac de cord! Dacă nu ştii să intervii imediat, acea persoană-şi poate pierde viaţa. Sau... te nimereşti exact la locul unui accident. Cineva poate să moară acolo pentru că tu nu ai cunoştinţe minime de prim-ajutor! Aşa s-a făcut că mi-am transmis dorinţa de participare lui Dragoş Bucurenci. Din păcate..., nu am făcut parte dintre cei selecţionaţi pentru a participa alături de el la acest Program, dar... m-a îndrumat către responsabilii de program din cadrul SMURD. Drept pentru care..., am pornit pe cale ierarhică de sus în jos! Am luat legătura cu Dl. Tiberiu Fechete, cel ce deţine funcţia de Director Executiv al Fundaţiei pentru SMURD. Domnia sa m-a îndrumat către Dana Pascu cea care deţine funcţia de Asistent Şef UPU-SMURD Bucureşti. Uite-aşa am aşteptat vreme de o jumătate de an programarea, dat fiind că aceasta nu a venit..., am luat legătura mai apoi cu Dl. Opriţa cel ce deţine funcţia de Coordonator SMURD Bucureşti. Dar... după un an de aşteptări, după un an de contactări pe diverse căi, după un an de discuţii, amânări şi nici măcar un răspuns concret... totul "a rămas ca-n gară"!

Cum puteam oare să las un om... chiar beat fiind să doarmă în zăpadă? Dar dacă acesta nu era beat... ci i se făcuse rău? Drept pentru care am apelat serviciul de urgenţă 112, m-am prezentat..., am spus care-i problema..., şi le-am prezentat faptele aşa cum le vedeam eu. N-au trecut nici măcar 10 minute, şi o ambulanţă a apărut, iar echipajul s-a dat jos pregătit pentru situaţia găsită. Au încercat să-l trezească, i-au consultat pupilele, i-au făcut un control sumar..., şi-ntr-un final acesta a reuşit cu greu să deschidă ochii. Buimac... şi inteligibil, iar vorba-i era atât de stinsă încât cu greu puteai desluşi ceva. L-au pus pe targă şi mai apoi l-au urcat în maşină, drept pentru care... am plecat mai departe, liniştit fiind că acesta este pe "mâini bune".

Să fii fost beat şi să fii adormit? Să i se fi făcut rău... şi să fii căzut în zăpadă într-o dulce pierdere a cunoştinţei? Să fii fost acesta un "om al străzii"... sau poate acesta avea undeva o familie ce-l aştepta acasă?  Ce mai conta! De acesta mai stătea vreme de câteva ceasuri în zăpadă, chiar de nu-şi dădea obştescul sfârşit... nici bine nu-i era!
De se va-ntâmpla să vă întâlniţi cu astfel de cazuri nu ezitaţi să vă implicaţi! Nici nu poţi şti când "o viaţă" poate depinde de tine!


Sărbători fericite alături de cei dragi vouă!
În ciclul “Ţara lu’ Popa’s”, mai puteţi citi:Niciun comentariu: