vineri, 18 ianuarie 2013

D'ale ortodoxismului românesc


Offff...
Încurcate sunt căile Domnului! Încurcate şi întortocheate..., cât despre Grădina Domnului... Ce să mai vorbim! Plină-i ea de tot soiul de specii... şi specimene!

Scăpată fiind ea Biserica Ortodoxă Română de prigoana ceauşistă, de tot felul de demolări sau strămutări şi alte urmăriri ale înaltelor feţe bisericeşti, imediat după revoluţie s-a dezmeticit! Drept pentru care... a purces la atac! Ştiau ei ce ştiau! Secolul XXI avea să fie unul religios... ori nu avea să fie deloc! Cel puţin... aşa se spunea. Şi atunci, ce şi-au zis ei? Acum! Acum este momentul propice!
Aş fi tentat să fac un recensământ al lăcaşurilor de cult ortodoxe din România! Oare câte au fost în 1960? Între 1960-1989 s-au mai construit..., ... s-au daramat, rezultă un număr de ... locaşuri de cult în 1989.
Dar... din 1990 până astăzi? Statistic vorbind... cam câte persoane sunt arondate unei biserici? Tare mi-ar place să văd astfel de statistici! Asta şi pentru că după revoluţie bisericile au apărut precum ciupercile după ploaie. Unde te uiţi..., unde priveşti..., nu mai vezi în astă ţară decât bănci, farmacii, săli de jocuri/pariuri si... biserici! Păi... cum să nu edifice? Cum să nu edifice când au primit domeniile înapoi? Ba.... mai mult! Au mai fost şi scutiţi de la plata unor taxe şi impozite către stat (pentru că ei se şi consideră a fi... un stat în stat).
Nu le-a ajuns că au primit înapoi domenii-ntinse, păduri, terenuri agricole, fonduri piscicole şi altele asemenea. Nu! Păi... cum să le ajungă atunci când au prins gustul banilor? Atunci a fost momentul când s-au lansat în afaceri! Aveau tipografii. Au făcut ce au făcut şi au obţinut exclusivitate în producerea şi vânzarea calendarelor bisericeşti! MONOPOL! Au văzut ei că au apărut pe piaţă produse chinezeşti sau No name de tipul candele sau lumânări. Atunci au decretat că nu mai are voie mireanul să vină cu lumânări sau candele cumpărate "din afară". Vrei să aprinzi o lumânare într-u memoria unei persoane pierdute? Apăi... o poţi face! Dar... numai după ce cumperi din biserică! Au deschis spălătorii, şi-au înfiinţat propria agenţie de turism, nemaivorbind de magazinele ce comercializează obiecte de cult religios... Mai nou, dat fiind că au început să apară cimitirele particulare, dat fiind că şi-au dat seama că pierd bani din cauza acestora, doresc să se instituie MONOPOL-ul şi pe cimitire! Să nu se mai dea avize pentru înfiinţarea de cimitire particulare!
La toate astea se mai adaugă post tv, post radio, site-uri de specialitate, spovedanii pe mail, comunicare dusă pe cele mai înalte culmi, că doar ne aflăm în era tehnologiei 4G, iar "onor biserica" vrea să se afle-n prim-planul populaţiei!
Pentru că tot vorbim de tehnologie..., renumită (în sens negativ bineînţeles!) a ajuns Catedrala din Mioveni. Impunătoare aşa cum bine-i stă unui locaş al Domnului, dar luminată-n exterior precum un brad de crăciun. Stai şi te minunezi când vezi o atare minunăţie! Cine-a mai auzit de o biserică să fie luminată (de-ai zice că-i orgă de lumini!) ca un loc de pierzanie precum o discotecă? Mare îţi e grădina Doamne!
Mai nou... dacă tot nu mai vin enoriaşii la slujbă, pe principiul "Dacă nu vine Mahomed la munte..., vine muntele la Mohamed!", şi preoţii şi-au montat instalaţii de sunet, au atârnat boxele de jur-împrejurl bisericii, iară slujba poate fi ascultată şi din casă... chiar de ai geamurile închise! 
În mintea mea... eu unul... gândesc că biserica-i un loc de reculegere, un loc unde trebuie să-ţi cauţi liniştea şi reculegerea, un loc ce trebuie să-ţi ofere intimitate, un loc unde să poţi sta doar tu cu Dumnezeu! Astfel de slujbe puse la maxim în boxele din dotarea bisericilor pe mine MĂ ORIPILEAZĂ! Dacă vreau să ascult o slujbă... mă duc la biserică, iar în cel mai rău caz în care nu m-aş putea deplasa... aş avea la dispoziţie posturile radio-tv. Nu-nţeleg de ce ar trebui să suport decibelii din boxele ortodoxe? Poate eu vreau să dorm mai mult duminica! Poate nu ţin neapărat să ascult utrenia! Poate muncesc noaptea şi doar ce am ajuns acasă de la servici, îmi fac un duş şi când să mă arunc în pat pentru a mă odihni... Dang! Bang! Stai că-ncepe slujba! Sau... poate nu-s ortodox! Poate-s budist sau mahomedan! De ce să fiu obligat să ascult slujba unei religii de care nu aparţin? 
Hmmm... Mare problemă!

Nu-n ultimul rând... în această perioadă, Catedrala Neamului este în construcţie, catedrală care se vrea a fi CEA MAI MARE SI MAI TARE, că d-aia-i Catedrala Neamului Românesc, şi cum să nu fie mare... atunci când este învecinaţă cu una dintre cele mai mari clădiri din lume? Guvernanţii le-au dat terenul de care aveau nevoie..., în locaţia pe care şi-au dorit-o! Ba mai mult! Le-au mai dat şi "o pălărie de bani"! Averile bisericii sunt colosale! Dar ei... au facut (şi mai fac!) colecte pentru strângerea fondurilor necesare edificării. Dacă stai şi analizezi persoanele care se prezinţă constant la biserică, vei constata că mare parte dintre aceştia sunt pensionari. Adecă... categoria cea mai defavorizată de soartă, oameni cu venituri foarte mici, oameni care-şi rup de la gură câţiva bănuţi pentru a cumpăra câte-o lumânare, pentru câte-un acatist sau câte-o pomenire.

Decât toate acestea, mi-aş fi dorit să văd cate-un spital pe fiece mitropolie, spital care să ofere servicii medicale persoanelor defavorizate de soartă, azile de bătrâni sau aşezământe pentru persoanele fără adăpost! Mi-aş dori să aud de acte de caritate, mi-aş dori foarte mult să aud de implicare activă a feţelor bisericeşti în cazuri umanitare! Numai că... popa are 3 mâini, iar toate-s pe luat! Niciuna pe dat!

Ce am fost... şi ce-am ajuns!


În ciclul “Ţara lu’ Popa’s”, mai puteţi citi:


Nemira

 

Niciun comentariu: